Of het nu gaat om een gegaste container of een besloten ruimte waarin een schadelijk of zelfs dodelijk gas hangt, het betreden ervan brengt grote risico’s met zich mee. Er zijn echter stoffen die hetzelfde doen maar wel minder (zeker niet onschadelijk) gevaarlijk zijn, maar let wel op alle mitsen en maren.

Waterstofperoxidedamp (H2 O2 ) (van 30–35% waterstofperoxide)
Waterstofperoxide (H202 ) is een breedspectrum antimicrobieel ontsmettingsmiddel dat wordt geproduceerd uit een oplossing van vloeibaar H202 en water in generatoren die speciaal voor dit doel zijn ontworpen. De damp kan worden gegenereerd in een ‘condenserend’ of een ‘niet-condenserend’ proces. Bij het condenseren geeft het gas een hoge concentratie vloeibaar waterstofperoxide op oppervlakken, terwijl bij het niet condenseren het waterstofperoxide niet condenseert. Bij aerosoltoepassingen (verneveling/verneveling) is het ontsmettingsmiddel meestal in een lagere concentratie (5% tot 6%) dan bij op damp gebaseerde technologieën.

Ozongas (O3 )
Ozon is effectief tegen een reeks micro-organismen bij een hoge luchtvochtigheid, waaronder bacteriesporen en sommige virussen, hoewel het over het algemeen als minder effectief wordt beschouwd tegen sporen in vergelijking met H202 en chloordioxide (ClO2 ). Ozon moet op het punt van gebruik worden gegenereerd, omdat het vanwege de lage stabiliteit niet kan worden opgeslagen. Het wordt meestal gegenereerd uit een fles of leidingtoevoer van industriële zuurstof of perslucht.

Beslaan met perazijnzuur
Bij aerosoltoepassingen (verneveling/verneveling) is het ontsmettingsmiddel meestal in een lagere concentratie dan bij op damp gebaseerde technologieën. Perazijnzuur (ook bekend als peroxyazijnzuur of PAA) is een organisch zuur dat beschikbaar is voor kamerbehandelingen op basis van verneveling of nevel.

Chloordioxidegas (ClO2 )
Chloordioxide wordt met succes gebruikt als antimicrobieel middel in vloeistoffen en wordt sinds de jaren vijftig op grote schaal gebruikt bij de desinfectie van drinkwater en zwembaden. Het wordt ook gebruikt als een antimicrobieel middel in de voedingsindustrie, waar het effectief is tegen veelvoorkomende bacteriële voedselpathogenen, waaronder sporenvormende bacteriën. Chloordioxide kan worden gebruikt als ontsmettingsmiddel om lucht en oppervlakken te behandelen.

Bent u op zoek naar een Cursus Awareness gegaste containers voor uw medewerkers. Geef ze dan op voor deze E-learning.